Barış Sarıbaş: “Eskiden aşırı düşünerek resim çalışırdım.. Son zamanlarda ise aşırı çalışarak ressamlığımın sınırlarını zorladığımı hissediyorum.”

0 894

Ulusal ve uluslararası birçok özel koleksiyon ve müzede eserleri yeralan, ülkemizin yüz akı bir sanatçı Barış Sarıbaş. Uçak resimleriyle dikkatimi çekmişti. Sonra balonlarına takıldım.. Son dönem çalışmalarında ise doğa kesitleri var.. Renklerinin içinde kaybolduğum resimler.. Çalışkan bir ressam ve konuşmaya doyamadığınız bir entellektüel Barış Sarıbaş…

Eserleriniz üzerinden sanatınızın gelişim ve değişimini anlatır mısınız?

Anadolu coğrafyası, yetiştiğim İzmir ve Ege bölgesini temel aldım. Coğrafyamız yoksa üzerine kuracağımız sanatsal imgeler her zaman biraz eksik kalır.. Değişim ve gelişim eğitimimle beraber harmanlandı.. Kafatasımın içinde taşıdığım beynimi aydınlatabilmek için her gün öğrenmeye, anlamaya, dönüştürmeye çalışırım..

Son çalışmalarınızın hikayesi nedir?

Resim yaparak hayata tutunmaya çalışırım.. Resmimin konusu ya da hikayesi önemlidir. Yeni bir resim dili yaratırken hikayenin önemi elbette vardır ama her yeni resim üzerine yoğunlaşırken ana çizgiden uzaklaşılabilir de.. Eskiden aşırı düşünerek resim çalışırdım.. Son zamanlarda ise aşırı çalışarak ressamlığımın sınırlarını zorladığımı hissediyorum. Bu da beni çok çeşitli düşünsel zeminlere yolculuğa çıkarıyor.. Mükemmeliyetçi hastalıklarımdan arınmaya çalışıyorum..

Mutluluk ve sanat arasında bir lişki var mı sizce?

Van Gogh çok mutsuzdu ve çok üretti.. Ben mutluyken daha verimli çalışırım.. Ama “her durumda” resim çalışmayı biraz öğrenmeye başladım.

Sanat ve sanatçı tanımınızı alabilir miyim?

Dünyayı değiştirmek isteyen ve bunu sanat yoluyla yapan her bireyin varlık nedeni; sanat-çı

Çoğu insan sanatçının diğer insanlardan daha farklı olduğunu düşünüyor. Sizce de böyle mi? Neden?

Sanatçı kendisini sıradanlaştırır aslında. Ama ruhu beyni ve fırtınalı tutkuları onu ortalama bireylerden farklılaştırır. Dünyayı ve evreni yeniden düzenleme tanrısı Kronos damarlarında yaratılırken vardır.. Zanaati -yani yeteneği- onun armatürüdür.. Öyle iletkendir ki kendisindeki kodları aktarmak kaçınılmaz zorunluluktur..

Sizi yaratmaya iten, tetikleyen unsurlar, ilham kaynaklarınız nelerdir?

İçinizde kaynayan yanardağınız yoksa (yani kaynayan ruhunuzu denetleyerek) entellektüel birikimle geliştiremezseniz. Kesinlikle sonu hüsrandır.. İlham sıradan bir tanımlamadır, ama bazı ressamlar için gereklidir, yadsınamaz..

 Sanatın insan yaşamındaki yeri nedir, ne olmalıdır?

Sanat devrimcidir! Her şeyi değiştirir dönüştürür, sıradan hayatı üst seviyelere çıkarır, hayatın zengin renkliliğini hatırlatır.

Beğendiğiniz sanatçılar ve eserleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Dünya üzerinde yüzbinlerce ressam yaşadı seçemiyorum.. ressam ailesini çok seviyorum ama François Goya’nın İspanya iç savaşından yola çıkarak bir çeşit kabus resimlerini ve “Kurşuna Dizilenler” eserinin maalesef gündemde olduğunu üzülerek biliyorum.

Günümüz sanatı hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Gerçek sanatçıların direndiği, diğerlerinin her türlü çıkar ilişkisine dayanarak meşhur ve zengin olmak istedikleri çelişkilerle dolu sanat ve sanatçı ortamıyla karşı karşıyayız.. Bununla birlikte günümüz sanatının kendine ait iç sorunları var ve bunları çözmek için kafası oldukça karışık. Bu netleşme dünyadaki siyasi politik entellektüel düşünce ve olayların sonuçlarına bağlı olarak zamanla çözümlenecek. Dünyanın sınırları nasıl değiştirilmeye çalışılıyor ise sanatçıların ve sanatlarının tutumu da bundan bağımsız değil..

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.