Merih Yıldız’ın ilk kişisel sergisi “Kentin Tanığı” 7 – 19 Mayıs arası Teşvikiye’de Espas Sanat Galerisi’nde açılıyor.
Boyama şeklini sevdim. Bir de hikayelerini.. Resimlerinde aşk var…
Şiirsel olmayan aşk nasıl oluyor?
Facebook mu dedin?
Hah ha ha… O da doğru. Tüketim toplumu olduk. Teknolojinin getirdiği şeyler, her şeyden önce daha mekanik. Günümüzde teknoloji silah haline dönüştü. Mekanizasyon insan için değil. Teknolojinin had safhada olduğu ortamda ilişkiler de mekanikleşti. İletişim araçları insanlara “ne de olsa yenisini bulurum” yaklaşımını aşıladı. Sürekli daha iyisine gitme arzusu kaplıyor insanı. Bir yerden sonra daha iyisi asla ulaşılamayan şeye dönüşüyor. Ortaya mutsuzluk çıkıyor. Eskiden insanlar daha duyarlıydı. Ancak teknolojinin zinciri insanı aşağı doğru çekmeye çalışsa da sanat onu asla dibe vurdurtmamak için direnmekte…
İnsanlar yaşadıkları çalkantılı yaşamın üzerlerindeki baskısını aşmak için dağlarda bağırmak, ağacın kovuğuna sırrını paylaşmak isteyebilir. Bu bir arınma, içsel rahatlık aracıdır. Sanatı dinlemek, görmek, duymak, dokunmak ve sanat yapmak da insanda aynı etkiyi yaratır. Yani huzur ve mutluluk kaynağıdır sanat. Aslında bu ülkede sanat daha fazla bilinen, duyulan, daha fazla ilgilenilen bir olgu olsaydı bugün Türkiye’nin daha az psikolojik sorunu olurdu.
Sanatın temel işlevi bence insanları karamsarlıktan uzaklaştırması olmalı. Düşler içinde tebessüm ettirmesi, gerçeklerle yüzleştirmesi ve insanları korkularından arındırması… Bazı resimler insana tokat gibi gelebilir, bazıları yüreğini okşayabilir. Bazıları renkleriyle sarsar, huzur verir. Ama en çok her daim heyecan verir. Hepimiz ustaların tablolarını bilmeli en azından fotoğraflarını görmeliyiz. İnsan kalbinin atışlarındaki iniş-çıkışlar için gereklidir bu…
Sanatçı kimdir?
Duygu ve düşüncelerini insanı mutlu edecek şekilde paylaşandır. Madalyonun diğer yüzünü göremeyenlere gösteren kişidir.
Hep mutluluk mu verir?
Hep mutluluk verir. Çünkü sanat insanları düşünmeye sevkeder. Düşünen, anlayan insan, en azından anladığı için mutludur. Yani sanat bir arınma aracıdır. Düşünme ve düşündürme aracıdır da… Mesela sinemada kötü karakterin yağmurun ortasında dizüstü çömelmesi onu kendi içinde çelişkilere düşürmesi, hatalarını anlaması adına ifade aracıdır. İzleyici de o durumu gördüğünde, filmin o sahnesinde ağlar. Bu mutsuzluk değildir. Bu anlamaktır. Behçet Necatigil’in dediği gibi: “Anlamak görmektir süregelen gizliyi”.
Evet çok memnunum bundan. Benim resimlerimde aşkın saf halini görebilirsiniz. Her şeye rağmen kaybolmuş değil aşk. Resimlerime yaşadığım aşk. Resimlerime yaşadığım kentin ruhundan enstantaneler damıtıyorum. Bir balıkçı teknesine vurmuş yalnızlığı, sokaktaki sevgililerin aşklarını entrikalarını, kalabalıkları, kalabalıktaki ruhların tek tek kentin dokusuna sinmiş izlerini ve bu izlerde bulduğum kendimi resmediyorum. Şehrin içinde acı tatlı, iyi kötü, güzel çirkin ne varsa… Oluşan bu İstanbul senfonisini tuvalime yansıtabilmek bütün gayretim…
Şiirlerinden birini paylaşabilir misin bizimle?
Memnuniyetle..
İstanbul’la ilgili bir hayal projen var mı?
Prof. Mehmet Mahir, Prof. Cihat Aral, Prof. Şükrü Aysan hocaları oldu.
Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği üyesi olan sanatçı çalışmalarına İstanbul Kadıköy’deki atölyesinde devam etmektedir.
Katıldığı sergiler:
2013 – “Printemps des Artistes” St. Pulcherie Lisesi O’da Sanat Galerisi – İstanbul
2012 – “Uyanış Anı” Lokomotif Kültür ve Sanat Derneği üyesi sanatçılar sergisi – St. Joseph Lisesi
2012 – “Dünya Sanat Günü” Resim Sergisi UPSD – İstanbul
2003 – 4. Değirmendere Resim Sempozyumu, “Mimar Sinan Üniversitesi’ni temsilen katılan sanatçı” İzmit
2001 – Türk Kalp Vakfı Resim Sergisi “sergileme” Resim Heykel Müzesi – İstanbul
Yarışma Sergileri:
2012 – Nuri İyem Resim Yarışması “sergileme” Evin Sanat Galerisi – İstanbul
2011 – Nuri İyem Resim Yarışması ”sergileme” Evin Sanat Galerisi – İstanbul
2010 – Modern Sanatlar Galeri ve Müzayedesi Resim Yarışması “Galeri Özel Ödülü” – İstanbul
2008 – “Kent Yaşamı ve Engelli Vatandaşlarımız” Resim yarışması “sergileme” Ümraniye Belediyesi – İstanbul
2003 – İpek Ahmet Merey Resim Yarışması “sergileme” Mimar Sinan Üniversitesi GSF – İstanbul