Semra Özümerzifon: “Ben sanattan anlamam” gibi bir genelleştirme biraz ilgisizlik ve tembellik alametidir.”
“Ben sanattan anlamam” der bazıları.. Bu cümle beni her zaman mutsuz etmiştir. Gayretsiz, renksiz ve acıklı bulurum. Sanattan anlamak için sadece insan olmak yeterli oysa.. Sanat eserini yaratan kişi ile izleyen kişinin duygu, düşünce ve birikimlerinin aynı olması beklenemeyeceğine göre esere bakışlarının da aynı olması beklenemez… Algılama kapasitesi, kişilikler, düşünce yapısı, eğitimi, hayata bakışları ve daha birçok unsur devreye girer eseri değerlendirirken..
Semra Özümerzifon’dan dinleyelim bir de..
19. Yüzyılın ortalarında modern resim sanatçısı öncelikle renk ve temayı özgür kılmışsa, günümüz sanatçısı bu özgürlüğü iyice ileri götürerek farklı disiplinlerin sınırlarını gevşetmiş, ifade araçlarını çoğaltmış, ileri teknolojiyi kullanmış, bilhassa eleştirel ve isyankâr bakışı yansıtmayı da kendine vazife edinerek sanata farklı bir boyut katmıştır. Sanat sayısız kollarıyla kendisinden, çevresinden, zamanın gelişmelerinden, özetle etkilendiği her şeyden beslenerek akıp giden görkemli bir nehirdir.
Şimdilerde belediyeler tarafından semtlerde sanatsal faaliyetleri destekleyen kültür merkezlerinin açıldığını ve çeşitli sanat dallarında faaliyetler olduğunu sevinerek görüyoruz. Okullarda çocukları küçük yaşlardan itibaren sanat konusunda eğitmek, sanat gösterilerine, sergilere konserlere tiyatrolara götürmek, çeşitli sanat kollarında sanat yapmaya teşvik ederek yaratıcılığa ve yeniliklere aşina kılmak onları büyüdükleri zaman toplum bireyleri olarak sanata daha yakın tutacaktır muhakkak. Şimdilerde bunlar yapılıyor. Yurdumuzda özel müzelerin açılması, sanat ve felsefe dallarında hocaların halka açık seminerler düzenlemeleri bu konuda yardımcı oluyor.
Bireysel gayretlerle de sanat konusunda toplum bilinci arttırılabilir. Mesela biz Zekeriyaköy ve civarındaki yerleşim merkezlerinde güzel sanatların çeşitli dallarında çalışan sanatçı arkadaşlarla her yıl Açık Atölye Hafta sonu etkinliği düzenliyoruz. Bu yıl 27-28 Eylül’de beşincisini gerçekleştireceğiz; Beş yıl önce 3 atölyeyle başlattığımız bu etkinlik, bu yıl 35 atölye ye ulaştı. Ailelerin çocuklarını ve arkadaşlarını alıp hep beraber bu atölyeleri gezmeleri ve yapılan işleri inceleyip hakkında sanatçısından birebir bilgi edinmeleri, gerekirse “workshop” çalışmaları yapabilmeleri, güzel bir hafta sonu geçirmenin yanı sıra sanat bilincini de geliştiriyor.