Zahit Mungan: “Hayal ettiğin bir uçurtmayı uçurmak bambaşkadır..”
Zahit Mungan, Mardinli bir uçurtma meraklısı. Tasarım ve üretimlerine o denli güveniyor ki Guinness Rekorlar Kitabı’na bile başvurmak üzere.. Datça’da bir Uçurtma Şenliği olsa da davet etsek….
Uçurtma merakınız nasıl başladı?
Beş yaşından beri uçurtma yapıyorum. Yüz yıllardır Mardin’de uçurtma kültürü vardır.
Bizim Mardin, damlarda uçurtma uçurulan bir şehirdir. Hangi mevsim olursa olsun mutlaka gökyüzünde bir uçurtma görürsünüz. Çocukken dama çıkıp uçurtmaları seyrederken sevdalandım. İlk uçurtmamı da beş yaşında uçurdum.
Uçurtma yapmak isteyenlere önerileriniz nedir?
Her bireyin bir uçurtma yapıp denemesini öneriyorum. Çarşıdan hazır uçurtma alıp uçurtmak değil, kendi yapmış olduğu bir uçurtmayı denemeliler. İleri düzeyde uçurtma ile ilgilenenler için ilk önerim bir terzide iyi dikiş dikmeyi öğrenmek.. İyi bir terziysen uçurtmaları da rahat bir şekilde yapabilirsin. Biz uçurtmaları paraşüt kumaşından yapıyoruz. Günlerce, aylarca emek verip iyi malzeme kullanmak zorundayız.. Aylarca emek verilen bir uçurtma yıllarca uçar. Bir günde yapılan uçurtma ise bir gün uçar..
Uçurtma pahalı bir hobi mi? Neler gerekli?
Uçurtma pahalı bir hobi, paraşüt kumaşı ve karbon malzemeleri kullanıyoruz ve ülkemizde üretilmediği için yurtdışından dolar para birimiyle alıp, kargo parası da ödüyoruz.
Uçurtma tasarımlarınıza ilham veren şeyler neler?
Uçurtma benim için hayal demek, hayal kurduğun bir uçurtma tasarımını kağıda dökmek ve daha sonra çizimini yapıp günlerce, aylarca belki de yıllarca uğraştığın ve emek verdiğin uçurtmanın daha sonra gökyüzünde dalgalanması ayrı bir duygudur.. Amaç sadece uçurtma uçurmak olsaydı, hazır bir uçurtma alıp onu da uçurabilirdik.. Ama hayal ettiğin bir uçurtmayı uçurmak bambaşkadır..
Uçurtma festival ve yarışmalarına katılıyor musunuz?
Uçurtma festivallerine katılıyorum ve öncülük ediyorum. Yurtiçi ve yurtdışında gittiğim birçok festival var. Malezya, Singapur, Tayland, Hindistan, Ukrayna gibi..
Uçurtma projelerinizden bahseder misiniz?
İlk şeytan uçurtması, daha sonra kasnaklı-tahtalı uçurtmalar yapmaya başladım. 14 yaşında Martı Uçurtma Kulübü ile tanıştım. Yardımlarıyla kumaştan ilk delta uçurtmamı yaptım. Daha sonra farklı uçurtma modelleri denedim ve yavaş yavaş uçurtma koleksiyonum oluşmaya başladı. Uçurtma koleksiyonumu Mardin Müzesi’nde iki kere sergiledim. Daha sonra uçurtma ile hava fotoğrafçılığı yapmaya merak saldım.
Uçurtmaya bağladığım fotoğraf makinesiyle tarihi kent Mardin’in hava fotoğraflarını çektim. Dört yıl uğraştım bunun için.. Sonunda başardım ve Adana, Mardin ve İstanbul’da sergi açtım. Serginin ismi “Uçurtmamın gözünden Mardin” idi. Çok ilgi topladı. Şimdi de üç boyutlu uçurtmalar yapmaktayım ve kendimi her geçen gün daha da geliştirmekteyim.
Sizde yeri en özel olan uçurtmanız hangisi? Neden?
İnsanoğlu her zaman kendi yapmış olduğu bir icatla uçmak istemiştir. “Parasled” uçurtmam en özeli.. Dünyanın en büyüğü.. 6×10 metre büyüklüğünde..
60 metre kare büyüklüğündeki bu uçurtma için toplam 250 metrekare kumaş kullanıldı. Yapımı beş ay sürdü. En büyük hedeflerimden biri uçurtma ile insan uçurmaktı. Bu uçurtma ile kız kardeşimin (55kg) ayaklarını yerden kestim.Yaptığım uçurtma ile yerden 5 metre yükselttim. Güvenlik nedeniyle beş metre.. Hedefime ulaştım.
Diğer özel uçurtmam Şahmeran. Beş ayda diktim. 820 parçadan oluşuyor. Sekiz metre uzunluğundaki bu uçurtma da benim için önemli bir uçurtma..
Türkiye’de uçurtma meraklılarını biraraya getiren etkinlikler var mı? Önerileriniz, hedefleriniz neler?
Türkiye’de uçurtma meraklılarını biraraya getiren bir kulübümüz var.. “Martı Uçurtma Kulübü”.. Forum ve web sayfamızdan festivalleri, uçurtma etkinliklerini, uçurtma yapımını, uçurtma planlarını bulabilirsiniz. Türkiye’deki uçurtma severler ve uçurtma gönüllülerine ulaşabilirsiniz.