Datça’da yaşayan sanatçılar Datça’nın eşsiz ruhuna eserleriyle dokunuyor…

"Datça Ruhu" Sergisi iki açılış ile Liman Sanat Galerisi'nde

0 3.296

Yaşamak için Datça’yı seçenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Geldikleri yer, birikim, bilgi, donanım ve görgüleri birbirinden farklı yüzlerce insan… Herbiri bu büyülü kasabayı farklı yaşıyor.. Onları birleştiren, güzelleştiren ise Datça Ruhu… Akdeniz ile Ege’yi buluşturarak denizlere koşan Datça’nın özgür o ruhu..

Geleni kendine aşık eden bu yarımada, çekiciliğini, güzelliğini antik çağdan bu yana üstünde yaşayan medeniyetlere, geride büyük bir miras, bir sanat-kültür-tarih mirası bırakarak göçüp giden halklara borçlu..

Knidos’taki Helenistik tiyatrolar, Korinth Tapınağı, MÖ IV. yüzyıla tarihlenen Güneş Saati, Dionysos ve Apollon tapınakları, mozaik döşemelerle süslü Bizans kiliseleri, mezarları ile antik dünyanın en büyük Nekropol alanı, Heykeltıraş Praksiteles’in ünlü çıplak Aphrodite heykeli, Knidoslu Demeter ve Rahibe Nikokleia yontuları, Knidos aslanı, Knidoslu hayırsever kadın Lykaithion’un heykeli…

Bugün bu eserlerin hiçbiri yerinde değil. Yıkılmış, kaybolmuş ya da British Museum salonlarında sergileniyor.

Bu mirası devralan ve neredeyse hiçbirine sahip çıkamamış bizler acaba geride neler bırakacağız?  Sadece estetikten yoksun beton binalar mı? Kaybolmuş üzüm bağları, bitmiş sebze çeşitleri, yok olmuş badem ağaçları, azalmış çiçekler, yanmış keçiboynuzları ve çamlar, boynu bükük kum zambakları, terk-i diyar etmiş balıklar ve çöplere boğulmuş bir flora mı bırakacağız sadece?

Bugün yarımadada yaşayan sanatçı yoğunluğuna bakacak olursak geride “sanat” da bırakacağımızı söyleyebiliriz. Ne mutlu buna vesile olabilmek! Hem de muhtemelen şimdiye kadar yaşadığımız en karanlık dönemlerden birinde…

Datça’da yaşayan 21 sanatçının 1 ve 8 Ekim haftalarında açılacak “Datça Ruhu” sergilerindeki illüstrasyon, enstalasyon, seramik, mozaik, resim ve heykellerinin herbiri Datça’nın sanatla direnişini sergiliyor.

Datça’da aynı havayı solumaktan gurur duyduğum bu sanatçıları sizlerle tekrar buluşturmaktan, bazılarını ise yeni tanıştırmaktan mutluluk duyuyorum.. Datça Kent Konseyi Kültür Sanat Bilim Grubu’nun düzenlediği bu sergiyi Liman Sanat Galerisi’nde 1-14 Ekim tarihleri arasında saat 17.00 – 21.00 arası izleyebilirsiniz.

Datça Ruhu’nda buluşan 21 sanatçı ile serge boyunca tanışabilir, detaylı özgeçmişlerine internetten ve sergi salonunda yer alacak dokümanlardan ulaşabilirsiniz. Ben onlarla ilgili bazı notlar yazmakla yetineceğim…

Zeynep Şankaynağı “Balıkaşıran” 80x80cm.

Datça’da yaşayan en bol ödüllü mimar olan ve Ağa Han Mimarlık Ödülü finalistliği dahi bulunan tasarımcı Zeynep Şankaynağı’nın sergimizde yer alacak resmi “Balıkaşıran” adını taşıyor.

Sergimizin ikinci haftasında galeride (10 Ekim) çocuklarla resim atölyesi yapacak bir diğer sanatçı da mistik anlatımlı resimleriyle tanınan Yasemin Gök. Datça Ruhu Sergisi’ne verdiği resminin adı “Simurg ve Kral Dağı”. Yasemin Hanım’ın 6 Ekim’de UKKSA’da (Uluslararası Knidos Kültür Sanat Akademisi) açılacak “Doğaya Saygı” karma sergisinin de organizasyon ekibinde olduğunu buradan duyuralım.. Gitmek isteyenleriniz olacaktır elbet..

“Temyiz” isimli eseri Alman Federal Sosyal Mahkemesi duvarını süsleyen ressam Serap Riedel, Datça’yı bir başka boyamış bu sergiye verdiği çalışmasında..

Mermer ve pirinç kullanarak yonttuğu sergideki heykeline “Son Damla” ismini veren Korkut Sönmez, 2200 yıldır Datça’da yaşayan tek yerli heykeltıraştır. İskele Sanat merkezi, Bedya ve Betçe Sanat Evlerinin kurucularındandır.

Korkut Sönmez, “Son Damla” 128x21x17cm.

Sergimize katılan çok yönlü bir başka sanatçı da Volkan Akmeşe.. İllüstratör, ressam, çocuk kitabı resimlendiricisi, bisiklet sevdalısı çizerin sergideki mini boyuttaki işlerine dikkat!

Fizik, matematik ve sanat ilişkisi üzerine araştırmalar yapan ve bu konuda bir kitap hazırlığı içinde bulunan Zeynep Bozoğlu sergiye ilginç bir enstalasyon ile katılıyor.

Melek Şule Kantürk’ün karışık teknik çalışmasında akrilik boyadığı maviler Datça’nın bütün mavilerine selam çakıyor..

Datça’daki tek özgün baskı resim atölyesinin kurucusu olan ve çinko baskı gravürleriyle tanınan Sema Boyancı sergiye “Kargı” isimli resmiyle katılıyor.

Datça’nın hayıt otunu resimleyip Londra’daki Royal College of Physicians Botanic Illustrations sergisine taşıyan ressamımız Mine Soral da sergimizde.. Son çalıştığı resminde bir anfora parçasının hikayesi var. Datça Ruhu Sergisi afiş tasarımı da Mine Soral’a ait.

Doğa katlini sırtüstü yatmış hasta kuş şeklindeki imzasıyla her resminde protesto eden Tamer Ertuna’nın resimlerindeki naif figürleri (melekler, insancıklar, balıklar..) keşfe hazır mısınız?

Mono baskı resim nedir görmek isterseniz, resim ve şiirleriyle bizi hayaller dünyasında dolaştıran İdil Berf, eserlerine ilham verenin Knidos denizi olduğunu vurguluyor..

İdil Berf, “Knidos” 42x52cm

Mehmet Ünsalan‘ın iki resminde de huzurlu yelkenliler salınıyor yine.. Yelkenlilerin etrafında seyrettiği sahiller suluboyasının renkleriyle daha da güzelleşiyor..

Evrim Bozyel‘in “İnatçı Kıvrımlar” enstalasyonu, sanatçının hayvan özgürlükçüsü yanına vurgu yapıyor..

Uluslararası Çağdaş Mozaikçiler Birliği üyesi Ayça Bumin’in, usta işi mozaik panosundaki incelikli çalışmaya hayran kalacaksınız..

Datça Halk Eğitim mozaik eğitmeni Şebnem Çaylan, Datça’nın şık konutlarındaki cam mozaikleriyle dikkat çekiyor. Sergimizde yer alacak çalışmasının adı “Girdap”. Datça’ya gelenlerin kapılıp da geri dönemedikleri şu güzelleştiren girdap…

Fotoğraf sanatçısı, AFSAD ve Datça Halk Eğitim eğitmeni Nezaket Koç, çok zahmetli ve incelikli bir fotoğraf tekniği olan güneş baskı işleriyle ve flamenco dans fotoğraflarıyla tanınır. Datça Ruhu sergisine fotoğraf ve resim tekniklerini birleştiren “Rüzgarın Evi” çalışmasıyla katılıyor.Taze Datçalı Serap Çota, bölgenin çiçeklerini resimlemeye başlamış bile.. Birinde “Bademin Serüveni”, diğerinde “Serapias” var.

Özgül Kahraman, mermer ve metal

Mermerleri “hiltisi”yle dize getiren kadın Özgül Kahraman’ın heykellerini Datça yeni tanımaya başlıyor. Herbirinin bana hissettirdiği şey “güç”. Zerafetin ve nezaketin gücü! Sanatçı sergi sırasında galeride çocuklarla  bir heykel atölyesi (3 Ekim’de) gerçekleştirecek.

Gülsen Erdoğan, akrilik çalışmasında geometrik bir rüzgar estirmiş.. Datça’nın güzel kadınlarına atıf yapar gibi..

Mozaik-seramik MEB eğitimcisi Gözde Yaldızciyan, “Doku” isimli çalışmasında doğadan malzemeler kullanmış..  Gözde öğretmenimizin pastalarından yemiş miydiniz?

Datça’nın Siena Sanat galeri’sinin kurucusu, sevilen resim hocası -şimdilerde Fransa’da sergiler açan- Nahide Erol’un sürreel tadındaki resminde Datça’nın sembolleri göze çarpıyor.

Son olarak…  Özgeçmişlerini okurken beni gururla gülümseten bir ayrıntıdan da bahsetmeden geçemeyeceğim. Özgül Kahraman heykel, Zeynep Şankaynağı mimarlık, İdil Berf ise resim bölümlerinden fakülte birinciliği ile mezun olmuşlar..

Türkiye’nin Güney Ege kıyılarına tropik fırtına vuracak, geldi geliyor gelecek diyerek üç gündür karın ağrısı çekerek bekliyoruz… Neyse es geçti de bu yazımı yayınlayabiliyorum.

Datça Kent Konseyi Kültür Sanat Bilim Grubu olarak günlerdir hazırlandığımız, mekan darlığı nedeniyle iki haftaya böldüğümüz Datça Ruhu sergisinin açılışını (1 Ekim ve 8 Ekim) şereflendirerek sevincimizi paylaşmanızı diliyoruz…

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.